Hårdrockens olika genres

Meaghan Murray / 2 november, 2018

Hårdrocken måste nog ha musikens mest trogna fans i världen. En gång hårdrockare alltid hårdrockare. Du blir vad du lyssnar på. Detta verkar vara mer regel än undantag när det kommer till hårdrock. Oavsett vilken genre inom hårdrocken man talar om kan man vara säker på att fansen är hårdrocken evigt trogen.En sak är säker. För inbitna hårdrockare handlar det mer än om bara lyssna på musiken, man är, lever och andas livet genom hårdrocken. Det är kläderna, håret, nitbältet, bandtrycken på t-shirts och kepsar, allt detta sammantaget som gör hårdrocken till vad den är idag. Två av hårdrockens utpräglade genres är punkrock och industrirock.

Punkrock

Punkrocken startade som en aggressivare och mer rebellisk form av rock. Texterna inom genren är ofta politiska, sarkastiska, sexistiska och energiska. Ideologin inom punkrocken var kopplad till anarkismen. Sex Pistols i Storbritannien blev Englands främsta punkband. Från USA kan nämnas Iggy Pop and the Stooges, Television och Patti Smith.Punrocken återkom starkt i början av 1990-talet och nya band förde denna musikgenre vidare. De historiskt två största rockbanden som verkligen tog punkrocken upp från källaren fram på de stora arenorna var Nirvana med frontfiguren Kurt Cobain i spetsen och bandet Green Day med Billie Joe Armstrong som ledande musikskrivare och sångare.

Industrirock

Industrirock växte fram som en genre inom hårdrocken under slutet av 1970-talet och i början på 1980-talet. En tidig form av industrirock kan skönjas i rockband som Joy Division, Iggy Pop och tyska grupper som Einstürzende Neubauten och Kraftwerk. Tysk krautrock influerade engelska och amerikanska rockgrupper att införa elektroniska industriljud i deras musik.Under hela 1990-talet kommer den industriella hårdrocken att utvecklas och vinna stora framgångar vad det gäller band och sålda skivalbum. Raden av bästsäljande band är NIN, White Zombie och inte minst Marilyn Manson. Första albumet Antichrist Superstar släpptes 1996 och sålde 1 900.000 album i USA. Marilyn Manson och Rob Zombie personifierar verkligen industriell hårdrock.